Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka –  A co to takiego?

Jagoda kamczacka jest jednym z najzdrowszych owoców, które można ze smakiem jeść na surowo. W publikacjach zagranicznych określana jest jako Super Berry i zaliczana do kategorii SuperFood. Najbardziej znana jest ta roślina w Japonii, bardzo ceniona przez starszych mieszkańców.  O jej sukcesie na świecie zdecydowały właściwości antyoksydacyjne. Po katastrofie w Fukushimie, japończycy narażeni na choroby popromienne i nowotwory w swojej diecie masowo zaczęli stosować jagodę kamczacką.

Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej nie tylko Japonii ale również północnej Rosji czy Chin. Owoce są nawet nazywane “eliksirem życia” przez tubylczy lud Ajnów, zamieszkujący japońską wyspę Hokkaido.

Jagoda kamczacka- japoński “eliksir życia”

Owoce jagody kamczackiej wzmacniają organizm, obniżają ciśnienie tętnicze i zmniejszają ryzyko zawału serca, zapobiegają anemii, spowalniają rozwój jaskry. Pomagają w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych. Jagoda kamczacka to samo zdrowie. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki witaminę C, A, witaminy z grupy B oraz żelazo, jod i miedź, magnez, fosfor wapń i potas .

Ok, jagoda kamczacka ma witaminy, co w niej specjalnego?

Najważniejsze w jagodzie kamczackiej są związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidy oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100 g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.

Jagoda kamczacka – zastosowanie w kuchni

Ciemnogranatowe jagody w smaku są słodko-kwaśne, idealnie nadają się do spożycia na surowo, jak również na przetwory, do suszenia czy mrożenia.  Jagoda kamczacka jest lepsza od borówki amerykańskiej i borówki czernicy w zastosowaniach spożywczych ze względu na bardziej intensywny smak oraz znacznie większą ilość naturalnych barwników (antocyjany). Owoce jagody kamczackiej świetnie nadają się do wyrobu koktajli. Nie trzeba stosować zagęszczaczy czy jogurtów gdyż mają tendencję do naturalnego gęstnienia nadają przy tym intensywny kolor.

Zastosowanie tych owoców w przemyśle spożywczym obejmuje produkcję dżemów, wina, słodyczy i jogurtów z przeznaczeniem głównie na rynek japoński i kanadyjski. Ograniczeniem zwiększenia produkcji przemysłowej owoców są wysokie koszty ich pozyskiwania, związane z ręcznym zbiorem (możliwości zbioru mechanicznego są ograniczone).